Author Archive: Aleksandar

rss feed

Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска)

Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска)

Од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Др.Изеир Илази и Др. Викторија Стојановска земаа учество во Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска),која се одржа во периодот од 3-5 Април 2024 година во Скопје под покровителство на Светска здравствена организација. СЗО […]

Објавено на април 11, 2024 Повеќе →
АКЦИJA – ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОРИ НАД БЕЗБЕДНОСТ НА   КОЗМЕТИЧКИ ПРОИЗВОДИ  ВО ПРОМЕТ – ФЕВРУАРИ 2024 година

АКЦИJA – ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОРИ НАД БЕЗБЕДНОСТ НА   КОЗМЕТИЧКИ ПРОИЗВОДИ  ВО ПРОМЕТ – ФЕВРУАРИ 2024 година

Во текот на февруари  2024 година Државниот санитарен и здравствен инспекторат ја реализираше првата  акција за  2024 година  – инспекциски надзори кај субјекти на надзор  кои вршат промет со козметички производи,  со земање на примероци  за лабораториско тестирање доставени до ЈЗУ Институт за Јавно здравје во  Скопје. Инспекциските надзори се спроведени   од 19 до 23  […]

Објавено на април 11, 2024 Повеќе →
Брифинг за новинари, во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска

Брифинг за новинари, во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска

На брифинг за новинари, кој се одржа во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска, присуствуваше директорката на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, д-р. Рената Младеновска. Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, истакна дека една од примарните цели на дигитализацијата на овие процеси е јакнење […]

Објавено на март 2, 2024 Повеќе →
Отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија

Отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија

На покана на Директорката на  Универзитетската клиника за хематологија проф. д-р Ирина Пановска – Ставридис, заедно со министерот за здравство д-р Илир Демири и заменик минстерката д-р. Маја Манолева присуствувавме на свечената академија по повод отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија, којшто пред 3 недели беше пуштен во […]

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Работна средба на Директорката на ДСЗИ со Заменик минстерката на Министерство за здравство

Работна средба на Директорката на ДСЗИ со Заменик минстерката на Министерство за здравство

Директорката на ДСЗИ се сретна со заменик минстерката на Министерство за здравство Маја Манолева. Работната средба беше исклучително продуктивна каде меѓусебно ги споделија идеите и можностите за подобрување на здравствената заштита. Овие средби, преку заедничка соработка, ќе доведат до изнаоѓање на нови решенија за значително подобрување на здравствените услови и услуги коишто ќе имаат и позитивно […]

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Поништување на небезбедни козметички производи

Поништување на небезбедни козметички производи

На ден 21.02.2024год. на Градска депонија во Крива Паланка во присуство на Државен санитарен и здравствен инспектор извршено е поништување на небезбедни козметички производи најдени во промет. Вид на производи:  дезодоранси, гелови за туширање, шампони, креми за лице и креми за раце. Количина: 38 броја (14 литри) . Вид на небезбедност: поминат рок на траење.

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Воспоставување на нов национален едношалтерски систем

Воспоставување на нов национален едношалтерски систем

На ден 7 февруари 2024 година (среда) во хотелот Double Tree Hilton (Скопје) се оддржа настан посветен на подигање на свеста за значењето од воспоставувањето на Националниот едношалтерски систем во организација на Царинската управа како координатор и носител на активностите поврзани со воспоставувањето на Националниот едношалтерски ситем (НЕС) Целта на овој настан беше да се запознаат сите присутни со новиот Национален едношалтерски систем, неговите цели, функционалности и придобивките […]

Објавено на февруари 9, 2024 Повеќе →
Поништени небезбедни козметички  производи 

Поништени небезбедни козметички  производи 

На ден 26.01.2024 година на градска депонија во Крива Паланка во присуство на Државен санитарен и здравствен инспектор извршено е поништување на небезбедни козметички производи најдени во промет. Вид на производи:шампони за коса Вид на небезбедност : поминат рок на употреба и несоодветни означувања без податок за датум на производство. Количина :70 броја ( 26,8 литри) Земја на потекло : Р. […]

Објавено на февруари 6, 2024 Повеќе →

ИНФОРМАЦИЈА: Активности на Државниот санитарен и здравствен инспекторат во сегментот   надзорот  над увоз за 2023 година

Во текот на 2023 година,  до Државниот санитарен и здравствен инспекторатот  поднесени се  вкупно   13417    барања  за одобрен увоз лиценца I008  .   Сите  барања се решени  во законски рокови . Број на земени примероци за лабораториско испитување   304  примероци и тоа 107 мостри детски играчки и 197 мостри  козметички производи и предмети за општа употреба. […]

Објавено на јануари 10, 2024 Повеќе →

Известување  за втор и трет примерок на земени мостри за лабораториско тестирање

Сите субјекти кои вршат промет (увоз/промет на мало) со детски играчки и козметички производи, а биле предмет на инспекциски надзор  во текот на 2023 година, да се обратат во подрачното одеделение на Државниот санитарен и здравствен инспекторат каде е воден предметот  со цел да го подигнат вториот и третиот примерок-мостра од производот кој во текот […]

Објавено на јануари 4, 2024 Повеќе →