Новости

Државниот санитарен и здравствен инспекторат додели Благодарница на Директорот на Институт за јавно здравје Проф. д-р. Шабан Мемети

Државниот санитарен и здравствен инспекторат додели Благодарница на Директорот на Институт за јавно здравје Проф. д-р. Шабан Мемети

На ден 05.06.2024 Државниот санитарен и здравствен инспекторат додели Благодарница на Директорот на Институт за јавно здравје Проф. д-р. Шабан Мемети за исклучителен придонес во подобрување на условите за работа и деловна соработка помеѓу институциите. Директорката на ДСЗИ ас. д-р. Рената Младеновска изразува благодарност за несебична и неизмерна поддршка од страна на проф. Мемети се […]

Објавено на јуни 9, 2024 Повеќе →
Тим за анализа на политики при Министерство за здравство, поддржано од Светска здравствена организација

Тим за анализа на политики при Министерство за здравство, поддржано од Светска здравствена организација

Потребата за зајакнување на здравствениот систем никогаш не била понеопходна. За таа цел, СЗО во Р. Северна Македонија, пилотира нов водечки курс за подобрување на здравствениот систем. Тридневната работилница во Охрид (29 – 31 мај 2024 година), под водство на д-р Ане Јохансен во која учесниците стекнуваат подетално разбирање на основните цели на здравствениот систем, […]

Објавено на јуни 1, 2024 Повеќе →
Симулациска вежба за ригорозно тестирање на акциониот план за можната појава на хеморагична треска во Северна Македонија

Симулациска вежба за ригорозно тестирање на акциониот план за можната појава на хеморагична треска во Северна Македонија

Кримско-Конго и Хантавирусна хеморагична треска со бубрежен синдром од страна на (WHO) СЗО како претставници од ДСЗИ присутни беа Др. Изеир Иљази и др. Викторија Стојаноска.  Главните цели на оваа уникатна вежба беа да се оцени ефективноста на планот и да се идентификуваат и надминат потенцијалните недостатоци, слабости и предизвици.  Дополнително, симулацијата имаше за цел […]

Објавено на мај 25, 2024 Повеќе →
Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска)

Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска)

Од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Др.Изеир Илази и Др. Викторија Стојановска земаа учество во Работилница за развој на акциски план за подобрување на лабораторискиот и епидемиолошки надзор на две приоритетни болести (Ханта-вирус и Конго-кримска хеморагична треска),која се одржа во периодот од 3-5 Април 2024 година во Скопје под покровителство на Светска здравствена организација. СЗО […]

Објавено на април 11, 2024 Повеќе →
АКЦИJA – ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОРИ НАД БЕЗБЕДНОСТ НА   КОЗМЕТИЧКИ ПРОИЗВОДИ  ВО ПРОМЕТ – ФЕВРУАРИ 2024 година

АКЦИJA – ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОРИ НАД БЕЗБЕДНОСТ НА   КОЗМЕТИЧКИ ПРОИЗВОДИ  ВО ПРОМЕТ – ФЕВРУАРИ 2024 година

Во текот на февруари  2024 година Државниот санитарен и здравствен инспекторат ја реализираше првата  акција за  2024 година  – инспекциски надзори кај субјекти на надзор  кои вршат промет со козметички производи,  со земање на примероци  за лабораториско тестирање доставени до ЈЗУ Институт за Јавно здравје во  Скопје. Инспекциските надзори се спроведени   од 19 до 23  […]

Објавено на април 11, 2024 Повеќе →
Брифинг за новинари, во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска

Брифинг за новинари, во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска

На брифинг за новинари, кој се одржа во просториите на Инспекциски совет, на покана на Претседателката Даниела Рендевска, присуствуваше директорката на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, д-р. Рената Младеновска. Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, истакна дека една од примарните цели на дигитализацијата на овие процеси е јакнење […]

Објавено на март 2, 2024 Повеќе →
Отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија

Отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија

На покана на Директорката на  Универзитетската клиника за хематологија проф. д-р Ирина Пановска – Ставридис, заедно со министерот за здравство д-р Илир Демири и заменик минстерката д-р. Маја Манолева присуствувавме на свечената академија по повод отворањето на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки при Универзитетската клиника за хематологија, којшто пред 3 недели беше пуштен во […]

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Работна средба на Директорката на ДСЗИ со Заменик минстерката на Министерство за здравство

Работна средба на Директорката на ДСЗИ со Заменик минстерката на Министерство за здравство

Директорката на ДСЗИ се сретна со заменик минстерката на Министерство за здравство Маја Манолева. Работната средба беше исклучително продуктивна каде меѓусебно ги споделија идеите и можностите за подобрување на здравствената заштита. Овие средби, преку заедничка соработка, ќе доведат до изнаоѓање на нови решенија за значително подобрување на здравствените услови и услуги коишто ќе имаат и позитивно […]

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Поништување на небезбедни козметички производи

Поништување на небезбедни козметички производи

На ден 21.02.2024год. на Градска депонија во Крива Паланка во присуство на Државен санитарен и здравствен инспектор извршено е поништување на небезбедни козметички производи најдени во промет. Вид на производи:  дезодоранси, гелови за туширање, шампони, креми за лице и креми за раце. Количина: 38 броја (14 литри) . Вид на небезбедност: поминат рок на траење.

Објавено на февруари 23, 2024 Повеќе →
Воспоставување на нов национален едношалтерски систем

Воспоставување на нов национален едношалтерски систем

На ден 7 февруари 2024 година (среда) во хотелот Double Tree Hilton (Скопје) се оддржа настан посветен на подигање на свеста за значењето од воспоставувањето на Националниот едношалтерски систем во организација на Царинската управа како координатор и носител на активностите поврзани со воспоставувањето на Националниот едношалтерски ситем (НЕС) Целта на овој настан беше да се запознаат сите присутни со новиот Национален едношалтерски систем, неговите цели, функционалности и придобивките […]

Објавено на февруари 9, 2024 Повеќе →