Објавено на Mars 26, 2020

ПРИЈАВИ НЕРЕГУЛАРНОСТИ!

ДРЖАВЕН САНИТАРЕН И ЗДРАВСТВЕН ИНСПЕКТОРАТ
prijavi.dszi@gmail.com 0800 255 55
1. Пријави граѓанин кој не ја почитува писмена наредба (Решение) за спроведување на задолжителна самоизолација (Државен санитарен и здравствен инспекторат) prijavi.dszi@gmail.com
2. Пријави неспроведување на мерката за задолжителна дезинфекција на возила кои се користат во јавниот и меѓуградски превоз (Државен санитарен и здравствен инспекторат) prijavi.dszi@gmail.com

Останати институции

3. Пријави работодавач кој не ја спроведува мерката за ослободување од работните обврски на родител на дете до 10 години кое посетува градинка или е вклучено во образовниот процес, деца со посебни потреби, лица со хронични болести и бремени жени. (Државан инспекторат за труд) poplaki@dit.gov.mk

4. Пријави ресторан, кафетерија, бар, клуб, чајџилница, казино, спортска обложувалница, игротека, фитнес-спа центар или базен кои не ја спроведуваат мерката за забрана за работа. (Државен пазарен инспекторат) nepravilnosti@dpi.gov.mk

5. Пријави зголемување на цени на основни продукти (леб, сол, зејтин, млеко и млечни производи, јајца, брашно, месо, тестенини) (Државен пазарен инспекторат) nepravilnosti@dpi.gov.mk

6. Пријави дистрибуција/продажба на храна со поминат рок, непочитување на превентивните заштитни мерки при ракување со храна, кај субјекти (пазари, продавници, маркети, големи трговски ланци) кај кои вработените не ги почитуваат дадените мерки и препораки за заштита од Коронавирус (Агенција за храна и ветеринарство) sin@fva.gov.mk

7. Пријави непочитување на мерката за забрана за вршење на меѓународен организиран превоз на патници (автобуси, минибуси, комбиња)(Државен инспекторат за транспорт) prijavi@dti.gov.mk

8. Пријави зголемување на цени на лекови или непочитување на забраната за извоз на медицинска опрема и медицински средстваи матријали (Агенција за лекови и медицински средства) prijavi@malmed.gov.mk

9. Пријави зголемување на цени на средства за заштита од Коронавирус (Агенција за лекови и медицински средства, Државен пазарен инспекторат) prijavi@malmed.gov.mk, nepravilnosti@dpi.gov.mk

Инспекциски совет: prijava@is.gov.mk

Publikuar në:: E paketegorizuar, Të reja