Tag: featured

Поништени небезбедни козметички  производи 

Поништени небезбедни козметички  производи 

На ден 26.01.2024 година на градска депонија во Крива Паланка во присуство на Државен санитарен и здравствен инспектор извршено е поништување на небезбедни козметички производи најдени во промет. Вид на производи:шампони за коса Вид на небезбедност : поминат рок на употреба и несоодветни означувања без податок за датум на производство. Количина :70 броја ( 26,8 литри) Земја на потекло : Р. […]

Објавено на Shkurt 6, 2024 Повеќе →

ИНФОРМАЦИЈА: Активности на Државниот санитарен и здравствен инспекторат во сегментот   надзорот  над увоз за 2023 година

Во текот на 2023 година,  до Државниот санитарен и здравствен инспекторатот  поднесени се  вкупно   13417    барања  за одобрен увоз лиценца I008  .   Сите  барања се решени  во законски рокови . Број на земени примероци за лабораториско испитување   304  примероци и тоа 107 мостри детски играчки и 197 мостри  козметички производи и предмети за општа употреба. […]

Објавено на Janar 10, 2024 Повеќе →

Известување  за втор и трет примерок на земени мостри за лабораториско тестирање

Сите субјекти кои вршат промет (увоз/промет на мало) со детски играчки и козметички производи, а биле предмет на инспекциски надзор  во текот на 2023 година, да се обратат во подрачното одеделение на Државниот санитарен и здравствен инспекторат каде е воден предметот  со цел да го подигнат вториот и третиот примерок-мостра од производот кој во текот […]

Објавено на Janar 4, 2024 Повеќе →
Информација  за спроведени вонредни инспекциски надзори во  врска со лекување и третман на почината родилка од Делчево

Информација  за спроведени вонредни инспекциски надзори во  врска со лекување и третман на почината родилка од Делчево

На ден 28.12.2023 и 29.12.2023 година извршен е вонреден инспескциски надзор во ЈЗУ Клиничка болница Штип  и ЈЗУ УК за ТОАРИЛУЦ – ОЕ КАРИЛ  Скопје во врска со лекувањето и третманот на родилката С.С од Делчево при што  согласно надлежностите на Државниот санитарен и здравствен инспекторат од увидот во медицинската еиденција и документација е констатирано […]

Објавено на Dhjetor 29, 2023 Повеќе →

Информација за надзор над безбедност на козметички производи, детски играчки и предмети за општа употреба во промет за 2023 год.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат во областа на санитарно-хиегиенската и епидемиолошката заштита врши надзор особено над безбедност на детските играчки, козметичките производи и определени предмети што при употреба доаѓаат во непосреден допир со кожа и слузница, согласно  член 4 став 1 точка 2 од Законот за санитарна и здравствена инспекција (Сл. весник на РМ бр.71/06…83/18), […]

Објавено на Dhjetor 23, 2023 Повеќе →
Почитувани граѓани

Почитувани граѓани

Државниот санитарен и здравствен инспекторат Ве известува дека на ден 29.11.2023 година работното време ќе биде од 7:30-12:00 часот, додека на ден 30.11.2023 година ќе биде неработен ден. Оваа одлука е донесена на 199 седница на Владата на Република Северна Македонија а се однесува на 30-тиот Министерски состанок на ОБСЕ во организација на Министерство на […]

Објавено на Dhjetor 21, 2023 Повеќе →
ПРОЦЕНА НА ДОБРОТО ВЛАДЕЕЊЕ НА ИЗВРШНАТА ВЛАСТ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ВО РЕГИОНОТ ПРЕКУ ИНДЕКСОТ НА ОТВОРЕНОСТ

ПРОЦЕНА НА ДОБРОТО ВЛАДЕЕЊЕ НА ИЗВРШНАТА ВЛАСТ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ВО РЕГИОНОТ ПРЕКУ ИНДЕКСОТ НА ОТВОРЕНОСТ

Публикацијата е подготвена од Фондацијата Метаморфозис во рамките на проект финансиран од Национална Фондација за демократија  (NED) и Фондација Отворено општество Македонија. Истражувањето е спроведено во периодот од март до јуни 2023 година. Примерокот на аргетирани институции се состои од вкупно 36 институции, вклучувајќи ги Владата/Генералниот секретаријат, 16 министерства и 19 случајно избрани извршни органи во состав […]

Објавено на Dhjetor 15, 2023 Повеќе →

Informim

Државниот санитарен и здравствен инспекторат ги известрува сите правни и физички лица дека на 14.11.2023год. во Службен весник на Република Северна Македонија бр.240/2023год. излезен е новиот Правилник за начинот на пресметување и висината на трошоците на инспекцискиот надзор во постапки поведени  по барање на странка кој стапува на сила осмиот ден од денот на објавувањето […]

Објавено на Nëntor 20, 2023 Повеќе →
Развој и имплементација на активности за јакнење на капацитетите во областа на безбедност на пациентите

Развој и имплементација на активности за јакнење на капацитетите во областа на безбедност на пациентите

Во рамките на Експертската поддршка за развој и имплементација на активности за јакнење на капацитетите во областа на безбедност на пациентите, поддржана од канцеларијата на Светската здравствена организација, Скопје во периодот од 14-17.11.2023 година, во Хотел Александар Палас, се одржа работилница за намалување на ризиците од несакани случувања  во здравствените установи од аспект на интрахоспитални инфекции, давање на лекови, трансфузија […]

Објавено на Nëntor 20, 2023 Повеќе →

Информација од спроведени вонредни инспекциски надзори во JЗУ Oпшта болница со проширена дејност Прилеп (одделение за гинекологија и акушерство и одделение за неонатологија), ПЗУ Д-р Моника –ординација по гинекологија и акушерство Прилеп и ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болети Скопје, за починато новороденче од Прилеп

По објавена информација во електронските медиуми за починато новороденче од Прилеп кое било породено во ЈЗУ Oпшта болница со проширена дејност Прилеп, Државниот санитарен и здравствен инспекторат преку ДСЗИ инспектори од ПО Прилеп и ПО Центар, постапувајки во рамките на своите надлежности, на ден 13, 14 и 15.11.2023год. изврши вонредни инспекциски надзори во JЗУ Oпшта […]

Објавено на Nëntor 16, 2023 Повеќе →